/ iStock/Getty Images
Германия актуализира стратегията си за ваксиниране срещу коронавируса, за да може да изпълни поставената цел до края на лятото да има достатъчно дози за всеки желаещ да му бъде поставена ваксина, предаде Ройтерс, като се позова на министерството на здравеопазването.

Сега страната изпитва недостиг на ваксини, защото фармацевтичните компании имат проблеми с производството. Недостигът обаче вероятно ще намалее с ускоряването на доставките, показва публикуваната днес от германското здравно министерство преразгледана стратегия за ваксинацията.

Германският здравен министър се надява нови правила да ускорят ваксинацията

Германският биотехнологичен стартъп Бионтех (BioNTech) откри нов завод в град Марбург. Очаква се първите произведени там ваксини да бъдат доставени в началото на април.

Страната също така получава ваксини от американската компания Модерна (Moderna) и британско-шведската Астра Зенека (AstraZeneca). Откакто Германия започна имуниpацията през декември, са били ваксинирани 2,4 милиона души или около 2,9 на сто от населението. След първоначалния недостиг се очаква страната да получи 77 милиона дози през второто тримесечие на годината.

Канцлерката Ангела Меркел е обещала да до края на лятото всеки пълнолетен, който иска, да може да се ваксинира. За да се изпълни тази цел, имунизации ще се правят в кабинетите на общопрактикуващите лекари, паралелно със съществуващата мрежа от над 400 ваксинационни центъра.

В актуализирания план се прави препоръка увеличаване на дневния капацитет на ваксинационните центрове от 200 на 300 хиляди дози. Според изчисления. Германия ще може да имунизира около 3 милиона души на седмица от май, а към края на юни ще може да инжектира по един милион дози на ден. 
БТА