Пражката пролет
Пражката пролет / Gulliver/Getty Images
Чешкият парламент одобри закон за обявяване на 21 август за Ден в памет на жертвите при нахлуването и последвалата окупация на Чехословакия от войските на страните от Организацията на Варшавския договор (ОВД), предаде ТАСС.

В сряда нормативният акт получи подкрепата на Сената. Законът вече бе одобрен от Камарата на депутатите през октомври. За да влезе той в сила, остава да бъде подписан от президента Милош Земан.

Нежната революция на 30


На 21 август 1968 г. войските на пет страни членки на ОВД (Съветският съюз, Полша, Германската демократична република, Унгария и България) влизат в Чехословакия, в която се развиват демократични процеси, влезли в историята като Пражка пролет, припомня ТАСС.

„Наредил се Хонекер на една опашка“: 11 вица от ГДР

Законът бе внесен по инициатива на депутати от десни партии в отговор на инициативата на представители на Комунистическата партия на Руската федерация съветските военнослужещи, участвали в операцията през август 1968 г., да бъдат приравнени към ветерани от войните. Тя предизвика крайно негативна реакция в Чехия, отбелязва ТАСС.

Посланикът на Русия в Чехия Александър Змеевски междувременно увери президента Милош Земан, че руската оценка на събитията в Чехословакия през 1968 г., фиксирана в преамбюла на Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската федерация и Чешката република от 1993 г., остава непроменена.

Чешки историци смятат, че в периода на пребиваването на съветски войски в Чехословакия от август 1968 г. до средата на 1991 г. при съпътстващи инциденти са загинали 460 граждани на Чехословакия. Техни руски колеги говорят за 12 загинали съветски военни през първия месец след влизането на войските на ОВД в Чехословакия.
БТА