Годишнина от Нежната революция в Чехия
Годишнина от Нежната революция в Чехия / Gulliver/Getty Images
Чехите днес отбелязаха годишнината от Нежната революция, извършена преди повече от три десетилетия, но заради коронавирусната пандемия проявите бяха доста по-малки от обичайното, имаше онлайн концерти и виртуално палене на свещи, предаде Ройтерс.

"Денят е важен за народа, така че повечето хора отбелязват годишнината от Нежната революция у дома си", казва Лукаш Черни, един от организаторите на церемониите. "Важното е, че не отменихме нищо, защото мисля, че е дори още по-важно да се напомни на хората за свободата и демокрацията", допълни той и припомни, че заради пандемията сега хората не могат да се наслаждават напълно на тези две неща. Черни добави, че ако хората са отговорни сега, то връщането към нормалния начин на живот ще стане по-бързо.
 


По време на една от виртуалните церемонии хората, останали си вкъщи, гледаха как доброволци от групата "Благодаря, че ние можем", чийто представител е Черни, запалиха от тяхно име свещ на мемориал в централната част на Прага. Там преди 31 години полицията би протестиращи студенти, което доведе до по-големи протести срещу комунистическото управление и неговото сваляне от власт.

Чешкият парламент одобри закон 21 август да бъде Ден в памет на жертвите на Пражката пролет


Междувременно няколкостотин демонстранти се събраха на Вацлавския площад в Прага, за да протестират срещу мерките, въведени заради коронавируса, довели до затваряне на ресторанти, магазини и друг обществени места. После демонстрантите се отправиха на шествие из града.

На друга възпоменателна проява от балкона на Националния театър в Прага певицата Анета Лангерова изпя песента "Молитва за Марта", смятана за неофициален химн на Нежната революция.

Обичайният концерт на Вацлавския площад по повод годишнината този пък се излъчва директно в интернет без публика. Други прояви бяха анулирани, преместени на друго място или с ограничен брой присъстващи.

В Чехия в последните дни случаите на зараза с коронавируса намаляват. Вчера бе съобщено за 5406 нови случая на зараза, което е най-малкото от месец насам. Общо в страната от началото на пандемията бяха регистрирани 465 523 случая на зараза. Починалите от усложнения са 6416.
БТА