Чеченският лидер осъди публикуването на карикатурите на Мохамед
Чеченският лидер осъди публикуването на карикатурите на Мохамед / Guliver/Getty Images

Чеченският лидер Рамзан Кадиров осъди публикуването на карикатури на пророка Мохамед. В понеделник в Грозни ще се състои голям протестен митинг на мюсюлмани, в който според Кадиров ще се включат около половин милион души, предаде ТАСС.

В една от официалните си страници в социалните мрежи Кадиров написа тази вечер, че на 19 януари в чеченската столица ще има шествие, в което по предварителни данни ще участват повече от петстотин хиляди души. "По сто пъти на ден се обръщаме към Пророка с молба да бъде наш застъпник пред Аллах. Дойде време публично да изразим отношението си към безнравствените постъпки на авторите на френското списание и на онези сили, които ги тласкат към това. Решихме да проведем народна манифестация за осъждане на тези действия. . . . С уважение се отнасяме към всички религии. Но на никого няма да позволим да оскърбява нашия Пророк!", цитира ТАСС написаното от чеченския президент.

Инициатор на акцията на 19 януари е чеченското духовенство.

Председателят на Централното духовно управление на мюсюлманите в Русия, върховният мюфтия Талгат Таджудин вчера заяви пред журналисти в Уфа, че е недопустимо да се публикуват карикатури на каквито и да било светии - ислямски, християнски или юдейски. Друг представител на ръководството на мюсюлманите в Русия каза, че издаването на днешния нов брой на френското списание "Шарли ебдо" с карикатура на Мохамед на първа страница е "неразумно и провокационно решение, което оскърбява чувствата на вярващите мюсюлмани".

Източник: БТА