/ БГНЕС
Снимки на четирима българи, помогнали на евреи от Македония и затова обявени за праведници, подари президентът Румен Радев на музея в мемориалния комплекс на жертвите на холокоста „Яд Вашем“в Йерусалим.

Радев в Израел
БГНЕС

По различни начини д-р Павел Герджиков, Ана Сърчеджиева, Надежда Хадживасилева, Ана Попстефанова са помогнали- дали подслон и храна и укрили евреи от Македония, за да ги спасят. След три месеца снимките им ще бъдат изложени в музея .

Радев в Израел
БГНЕС

Държавният глава участва в церемония по запалването на вечния огън в памет на жертвите на Холокоста. „Благодарен съм, че в най-тъмните времена българите постъпиха по безпрецедентен начин и спасиха българските евреи”, каза Румен Радев, след като се подписа в Почетната книга на мемориала „Яд Вашем“.

Радев в Израел
БГНЕС

За пръв път български държавен глава положи венец пред гробовете на жертвите на кораба „Салвадор“ на хълма „Херцел“. Корабът, всъщност доста стара гемия, натоварен с над 300 евреи от които 89 са деца до 12-годишна възраст, потегля от Варна на 26 декември 1940 г.

Радев в Израел: Принос за успехите на страната имат и българските евреи (СНИМКИ)

Корабът е претоварен, през нощта на 11 срещу 12 декември 1940 г. във водите на Мраморно море го застига силна буря и той остава на произвола на съдбата. Жестоките вълни го захвърлят върху крайбрежните скали на Джамбаз тепе – недалеч от град Силиври.

Радев в Израел
БГНЕС

Оцеляват само 123 души, всички останали загиват. По-късно днес Президентът Румен Радев ще направи изказване в рамките на Шестия глобален форум за борба с антисемитизма.

Вижте още снимки от посещението на семейство Радеви в Израел

Международната среща събира политически лидери, общественици, духовници, дипломати, преподаватели, представители на гражданското общество от цял свят.