Българското училище в Израел отново отваря врати
Българското училище в Израел отново отваря врати / sxc.hu
Българското училище в Израел отново отваря врати
82618
Българското училище в Израел отново отваря врати
  • Българското училище в Израел отново отваря врати

На 1-ви ноември - Денят на народните будители, българското училище в Израел отново отваря врати. Училищният праг за първи път ще прекрачат 10 първолаци. Освен тях там учат още 33-ма ученици до 4 -ти клас. Заниманията провеждат четирима преподаватели. Училището се намира в един от кварталите на Тел Авив, където живеят повече българи и български евреи.

Отвориха българско училище в Залцбург

В единственото българско училище в Израел учат деца, които не са родени в България, но са свързани по някакъв начин с нея, разказа пред Дарик директорът на Българския културен център в Тел Авив и организатор на училището Рина Бакалова: „Повечето от тях са родени в Израел. Те са от семейства, които са български евреи, но има и малчугани от смесени бракове".

Всички възпитаници на българското училище в Израел са посещавали България. Много от тях имат тук роднини и свързват страната ни с приятни спомени. „Повечето чакат с нетърпение лятото, защото ходят при баби, дядовци, имат роднини в България. Свързват я с нещо много хубаво, с ваканция, с хубави посещения при бабите, с топлина, с обич", казва още Бакалова.

Българското училище в Тел Авив има мисия и тя е: „да продължаваме връзката между Израел и България. Тук ни наричат българи, в крайна сметка по-големият процент са български евреи. Тази връзка трябва да я поддържаме много топло и много силно, за да продължава и занапред".

Макар и по-късно в сравнение с училищата в България, учебната година в българското училище в Израел ще започне по същия начин с училищен звънец, питка и много настроение.