България ще може да връща на Турция нелегални имигранти
България ще може да връща на Турция нелегални имигранти / снимка: БГНЕС, архив

Турция и ЕС постигнаха споразумение за реадмисия на нелегалните имигранти.

Споразумението задължава Турция да приема обратно гражданите на трети страни, проникнали незаконно в ЕС от нейна територия.

Документът ще бъде подписан на 16 декември в Анкара, когато ще бъде дадено начало и на процеса на либерализация на визовия режим за турски граждани в ЕС.

Това обявиха в Брюксел външният министър на Турция Ахмед Давутоглу и еврокомисарите Сесилия Малмстрьом и Щефан Фюле. Споразумението е от особено значение за влезлите нелегални имигранти. България е основен вход на имигрантския поток от Близкия изток и Азия към ЕС.

Българският външен министър Кристиан Вигенин коментира, че тази спогодба е много важна за България.

"Това за нас е важно и ще даде нови възможности за справяне с бежанския поток към България. Не мисля, че подписването на това споразумение би имало ретроактивна сила, т.е. тези, които вече са влезли, ние сме ги приели и са за обявяване на статут, няма как да бъдат връщани. Но по принцип това споразумение за реадмисия предвижда нелегално преминалите границата между Турция и Европейския съюз, в случая България, но важи и за Гърция, ще могат да бъдат връщани на турската страна, т.е. в страната, от която те са влезли в ЕС", уточни министърът, цитиран от „Сега".

Визовият режим за турските граждани, пътуващи в ЕС, ще бъде либерализиран и най-късно до 3 години и половина те ще пътуват безвизово.