Българин е арестуван в Бари за трафик на нелегални имигранти
Българин е арестуван в Бари за трафик на нелегални имигранти / снимка: Sofia Photo Agency, архив

59-годишен българин е арестуван от граничната полиция в Бари, съобщиха местни медии.

В неговата кола пътувало семейство афганистански имигранти - мъж, жена и тригодишно дете. При пристигането с ферибот от Гърция българинът представил фалшиви документи на полицията и бил арестуван за съучастие в незаконна имиграция и използване на подправени документи за самоличност, валидни за пътуване в чужбина, предава БТА.

Четиримата пътували с лек автомобил "Ситроен Ксантия" с българска регистрация и слезли от ферибота "Акуа Херкулес", който пристигнал от гръцкото пристанище Игуменица. Притежавали български документи за самоличност, които на пръв поглед изглеждали редовни.

Съпругът подробно описал обстоятелствата и пътищата, по които са стигнали от Афганистан до Бари, като пояснил, че за прехвърлянето им до Гърция е трябвало да заплатят по 45 хиляди долара за всеки член от семейството. Превозът им до Италия бил възложен на друга организация, на която платили по 5 хиляди евро на човек. Големият размер на сумите, платени на двете организации, бил определен от неговото социално положение, тъй като в Афганистан бил собственик на автосалон. Незаконните имигранти са върнати в Гърция, след като били поверени на капитана на същия ферибот.

Полицейската операция започнала на пристанището и завършила на железопътната гара в Бари. Пристанищната полиция проследила българската кола до централната гара, където незаконните имигранти са били свалени, за да продължат до крайната цел на пътуването, се уточнява в информацията.

Липсват други данни за българина и управлявания от него автомобил.