Българи оцеляха след авария заради урагана Кирил
Българи оцеляха след авария заради урагана Кирил / БГНЕС
Заради разразилия се ураган "Кирил" в района на западното атлантическото крайбрежие, контейнеровозът "Наполи" с осем български моряци на борда, претърпя авария, преминавайки през Ла Манша. При инцидента в четвъртък не е пострадал никой от екипажа.

Осемте българи от екипажа на британския контейнеровоз "Наполи" са добре и са в Лондон, от където след дни ще отпътуват за Варна. Това съобщи капитан Продан Раданов, управител на фирма „Зодиак”, която е наела част от 26-членния екипаж.

Според Проданов "Наполи" е изпълнявал рейс от Антверпен за Португалия.

Бурята, която връхлетя над европейския континент, изкорени дървета, прекъсна електропроводи и повреди сгради, при което загинаха най-малко 41 души, а пътуването на десетки хиляди бе затруднено, предаде Асошиейтед прес.

Новата главна гара на Берлин бе затворена, след като двутонна греда падна от 40 метра височина от стъклената фасада върху външно стълбище. Няма пострадали.

В Германия, Полша и Австрия десетки хиляди души бяха лишени от електричество. В Чехия без електрозахранване останаха над един милион домове заради достигащите 180 км/час ветрове. Заради бурята загинаха най-малко трима души в Чехия, 10 в Германия, 13 във Великобритания, шестима в Холандия, един във Франция, двама в Белгия и 6 в Полша.

Повечето от жертвите загинаха при пътни произшествия. Убити са и двама пожарникари в Германия, а 18-месечно дете е убито от откъснала се врата на тераса в Мюнхен. В Лондон едно бебе бе премазано от срутена от вятъра тухлена стена.

С отслабването на ветровете летищата постепенно възобновяват нормалната си дейност, въпреки че на места все още има отделни закъснения и анулирани полети.