Буш за последно на борда на „Еър Форс 1“
Буш за последно на борда на „Еър Форс 1“ / Sofia Photo Agency /

В края на мандата си президентът на САЩ Джордж Буш се качи за последен път на борда на специалния самолет „Еър Форс 1“, за да присъства във Вирджиния на церемония за отдаване на почит на активната служба на неговия баща, предаде Ройтерс. Буш, който напуска офиса на 20 януари, когато новоизбраният президент Барак Обама ще влезе в Белия дом, присъства на подготовката за влизане в действие на атомния самолетоносач „Джордж Х.У. Буш“ с близки членове на семейството и висши представители на администрацията.

Буш, военновременен президент, който предава конфликтите в Ирак и Афганистан на своя наследник, нарече самолетоносача клас „Нимиц“ „величествен кораб“, който почита „величествен мъж“.

Президентският хеликоптер „Марин 1“ се приземи на борда на кораба и все още действащият президент се появи в компанията на баща си, подпиращ се на бастун. Зад тях се появиха съпругите им.

Вицепрезидентът Дик Чейни, държавният секретар Кондолиза Райс и министърът на отбраната Робърт Гейтс бяха сред високопоставените участници в церемонията, съобщава БГНЕС.