Буш: САЩ ще са конструктивни в битката за намаляване на вредните газове
Буш: САЩ ще са конструктивни в битката за намаляване на вредните газове / netinfo

Президентът на САЩ Джордж Буш обеща, че САЩ ще играят "конструктивна" роля в борбата за намаляване на емисиите на вредни газове, но предупреди, че всички усилия ще бъдат напразни, ако този процес не обхване и Индия и Китай, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На пресконференция след срещата си в Тояко, на остров Хокайдо, с японския премиер Ясуо Фукуда Буш заяви, че ще бъде "конструктивен", но добави, че проблемът не може да решен, ако "двата азиатски гиганта не се включат в дългосрочно споразумение".

Американският президент каза, че растежът на американската икономика не е толкова енергичен, колкото той би искал, но подчерта, че САЩ вярват в своята политика на силния долар и че силата на икономиката ще се отрази на долара, предаде Ройтерс.

По въпроса за ядрената програма на КНДР Буш заяви, че Пхенян е предприел положителни стъпки, но трябва да направи още, за да сложи край на ядрената си програма, предаде Асошиейтед прес.

Буш увери Япония, че САЩ няма да я "изоставят", що се отнася до решаването на въпроса с японските граждани, отвлечени в Северна Корея.

Ръководителите на САЩ и Япония говориха и за политическите аспекти на олипиадата в Пекин. Буш заяви, че ако не се отиде на откриването на Игрите, това ще е обида за Китай, предаде Асошиейтед прес. Японският премиер съобщи, че той ще присъства на церемонията за откриването на игрите.