Буш призовава още държави да признаят Косово
Буш призовава още държави да признаят Косово / снимка: БГНЕС
Американският президент Джордж Буш заяви на косовския си колега Фатмир Сейдиу и премиера Хашим Тачи, че ще призове още държави да признаят бившата сръбска провинция и се противопостави на разделянето на новопровъзгласената държава. "Аз съм силен поддръжник на независимостта на Косово. Аз съм против разделянето на Косово", каза Буш след срещата си с косовските държавни ръководители.

Сърбия гледа на Косово като същностна част от своята територия, а съюзничката й Русия силно се противопоставя на декларацията за независимост. "Обещавам, че САЩ ще продължат да работят с онези държави, които не са признали независимостта на Косово, за да ги убедим да го направят възможно най-бързо", каза още Буш. Сейдиу изрази признателността си за подкрепата на САЩ и обяви, че държавата му иска добри отношения със Сърбия.

Косово се отдели от Сърбия през февруари, бе признато от над 40 правителства, включително САЩ, повечето от държавите-членки на Европейския съюз и НАТО и част от азиатските и близкоизточните държави.