Броят на жертвите от срутването на минаре в Мароко расте
Броят на жертвите от срутването на минаре в Мароко расте / снимкa: Reuters

Броят на загиналите от срутването на минарето на 400-годишна джамия в  марокански град Мекнес (на 140 км югозападно от столицата Рабат) достигна 41 души, а на ранените - 75, съобщи мароканската  агенция МАП, цитирана от ДПА. Не е изключено жертвите да се окажат повече, тъй като продължава претърсването на развалините. Спасителната работа е затруднена от обстоятелството, че улиците в историческия център на Мекнес, където се намира джамията, са много тесни.

Минарето рухна по време на молитва вчера. Самата джамия също е силно повредена.

Властите още не са определили причината за инцидента. По неофициални предположения проливните дъждове в района напоследък може да са един от факторите.

Крал Мохамед Шести съобщи, че лично ще поеме разноските за погребенията на загиналите. Той обеща също бързо възстановяване на джамията -  една от най-старите в града, пише БТА.   

Мекнес заедно с Фес, Маракеш и Рабат е един от така наречените имперски градове на Мароко. В миналото той е бил столица на една от управляващите династии. Неговата медина (исторически център) е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.