/ iStock/Getty Images
За обрат в очакванията за облекчаване на локдауна в много региони на Гърция пише на първа страница ежедневникът "Катимерини", като съобщава, че вчера в страната е обявен най-високият брой новозаразени с корованирус от 2 декември насам - 2147.

Почти половината от случаите са регистрирани в област Атика, където се намира столицата Атина - 1047. Значително е увеличен и натискът върху отделенията за интензивна терапия в столицата, където са заети около 89 процента от леглата.

Същевременно идват обнадеждаващи новини за летния туристически сезон в Гърция, решаващ фактор за който се смята ходът на ваксинацията в традиционните пазари на гръцкия туризъм.

Гърция въвежда пълна карантина в Атина и областта Атика (ВИДЕО)

След като британското правителство обяви график за вдигане на ограниченията върху пътуванията, резервациите от британци скочиха рязко, като според данни на туроператорите една от предпочитаните дестинации е именно Гърция.

Гръцкото правителство се стреми да постигне с Великобритания споразумение, подобно на договореността с Израел, което да позволи ваксинираните туристи да могат да пътуват без задължителна карантина, съобщава "Катимерини".

Икономическият ежедневник "Нафтемборики" пише, че темата за удължаването на строгите ограничения заради коронавируса разделя гръцките власти. От една страна епидемиолозите вдигат тревога за новите случаи и за броя на хоспитализациите, а от друга - министерството на развитието настоява за контролирано отваряне на пазара.

Опозиционният вестник "Ефимерида тон синдактон" критикува правителството за отношението към осъдения на 11 доживотни присъди за убийства член на бившата терористична организация "17 ноември" Димитрис Куфодинас, който от 6 седмици е обявил гладна стачка.

Куфодинас протестира срещу прехвърлянето му в строго охраняван затвор и прекъсването на домашните му отпуски. Според изданието, в лицето на Куфодинас на практика правителството връща смъртното наказание.

"Ефимерида тон синдактон" съобщава и за нови планирани протести срещу отношението към Куфодинас за днес. 
БТА