/ iStock/Getty Images
"Британските власти правят всичко по силите си, за да гарантират, че хората ще могат да отидат на лятна почивка тази година, но все още не могат да кажат дали трябва да се правят предварителни резервации", заяви здравният министър Мат Ханкок, цитиран от Ройтерс.

Подчертавайки изчаквателната политика по този въпрос, говорителят на премиера Борис Джонсън заяви, че британският лидер няма планове за почивка през лятото. Той отново призова хората да изчакат седмицата, започваща на 22 февруари, когато правителството ще изложи пътната си карта за облекчаване на рестрикциите.

Британският вариант на коронавируса може да „помете“ света

Британски министри станаха обект на критика, включително членове на Консервативната партия на Джонсън, заради това, че изпращат объркващи сигнали относно летните почивки с първоначален оптимизъм, че дотогава рестрикциите трябва да бъдат смекчени, заменен от нарастваща предпазливост.

Транспортният министър Грант Шапс заяви вчера, че хората не бива да резервират почивки нито в страната, нито в чужбина, докато не станат ясни резултатите от ваксинационната кампания.

"Разбирам, че хората жадуват за някаква сигурност, но сигурността е трудно постижима в условия на пандемия. Правим всичко по силите си, за да гарантираме, че хората ще могат да отидат на почивка през лятото", заяви Ханкок пред телевизия "Скай нюз", като добави, че е резервирал почивка в Югозападна Англия.

Министърът каза, че хората "наистина разбират", че има несигурност след проблемите, причинени от пандемията през миналата година, и трябва да бъдат търпеливи.

"Смятам, че всички говорим на един и същ език за това, че съществува несигурност, но искаме тя да приключи и, разбира се, ваксинационната кампания е пътят, който ще ни изведе от това положение", допълни Ханкок.

Досега на повече от 13 милиона души във Великобритания е поставена първата доза от ваксината срещу коронавирус, отбелязва Ройтерс.
БТА