Британският дипломат №1 обвини Русия, че не зачита международните норми
Британският дипломат №1 обвини Русия, че не зачита международните норми / БГНЕС, архив

Британският външен министър Филип Хамънд заяви, че Русия е заплаха за всички страни, тъй като не зачита международните норми, предаде Ройтерс. Хамънд пристигна в Грузия за среща с премиера Гиорги Квирикашвили и да посети южнокавказкия газопровод, чийто оператор е "Бритиш петролиъм" и който е в процес на разширяване.

Британският дипломат №1: Русия подкопава усилията за прекратяване на войната в Сирия

Запитан от журналисти дали Русия все още е заплаха за Грузия или балтийските страни, Хамънд отговори: "Русия пренебрегва нормите за международно поведение и нарушава правилата на международната система. Това е предизвикателство и заплаха за всички нас."
Британският външен министър, известен с острите си критики срещу руската политика, заяви, че е време Русия да започне да играе конструктивна роля на световната сцена и да следва правилата. Хамънд заяви също, че Москва нарушава споразуменията за Украйна, поради което напоследък ситуацията в страната се е влошила. "През последните няколко месеца има връщане назад с все повече и повече нарушения на примирието", посочи той.

НАТО призова Русия да изтегли всичките си сили от Украйна

Хамънд призова Москва да излезе с предложения за "Сирия след Асад", за да може да бъде сложен край на конфликта в тази страна.