НАТО призова Русия да изтегли всичките си сили от Украйна
НАТО призова Русия да изтегли всичките си сили от Украйна / БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да изтегли всичките си войски от Източна Украйна и да прекрати подкрепата си за сепаратистите, предаде Франс прес.

"Призовавам Русия да изтегли всичките си войски от Източна Украйна, да прекрати всякаква подкрепа за сепаратистите и да спазва Минското споразумение" за спиране на огъня, каза Столтенберг на неформална среща на европейските министри на отбраната в Рига.

Шефът на НАТО изрази безпокойство от ситуацията около Дебалцево и заяви, че отказът на проруските сепаратисти да съблюдават прекратяването на огъня застрашава Минското споразумение, предаде Ройтерс.

НАТО напълно подкрепя резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, с която всички сили в Украйна се призовават да спазват споразумението от Минск, заяви Столтенберг, цитиран от ТАСС.

Същевременно британският външен министър Филип Хамънд разкритикува Владимир Путин за ситуацията в Дебалцево и заговори за удължаване на санкциите срещу Русия, ако прекратяването на огъня в Украйна се провали, предаде Ройтерс.

"Чух тази сутрин, че президентът Путин е призовал украинските сили в Дебалцево да се предадат. Това изобщо не е в духа на договореното миналата седмица и издава истинските намерения на Русия", каза Хамънд, който е на посещение в Португалия, след срещата си с португалския си колега Руи Машете.

"Ако това примирие се провали или ако установим, че Русия не действа с добра воля, ще трябва най-напред да дадем ясен знак за удължаване на съществуващите санкционни мерки, които трябва да изтекат през юли, удължавайки ги до края на годината", заяви той.

Източник: БТА