Само за 2 седмици заболелите от британския щам на коронавируса в Германия от 6% станаха 22%
Само за 2 седмици заболелите от британския щам на коронавируса в Германия от 6% станаха 22% / iStock/Getty Images
По-заразният вариант на новия коронавирус, открит първо във Великобритания, се разпространява бързо в Германия, предупреди днес германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от ДПА.

"Можем да допуснем, че този вариант скоро ще стане доминиращ и тук", каза Шпан пред репортери. По думите му на британския вариант, известен като Би 117, сега се дължат 22 на сто от инфекциите.

Само преди две седмици негови носители бяха само 6 на сто от заразените, добави той, като цитира данни на института "Роберт Кох". Процентът на случаите с този вариант се удвоява всяка седмица, каза германският здравен министър. Други 1,5 на сто от случаите в Германия се дължат на мутацията на коронавируса, идентифицирана в Република Южна Африка, допълни Шпан.

Понастоящем в Германия е в сила едномесечен локдаун, който е понижил значително ръста на новите случаи от началото на годината. Канцлерката Ангела Меркел и водещи министри от кабинета й обаче предупреждават, че е прекалено рано за разхлабване на ограничителните мерки заради заплахата от новите варианти.

Германия е въвела строги гранични правила за допускане на нейна територия на пътници от високорискови държави с голямо разпространение на новите варианти. Сред тях са Великобритания, Португалия, Бразилия и Република Южна Африка, а също Чехия и австрийската провинция Тирол.

Източник: БТА