/ БТА
Съдбата на Афганистан след водената 20 години от САЩ война означава, че големи съперници като Русия сега смятат решимостта на Запада за отслабнала, заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс, цитиран от Ройтерс.

Войната в Афганистан коства няколкостотин хиляди човешки живота и трилиони долари, но сега талибаните се върнаха на власт и водещите сили на Запада бързат да евакуират своите дипломати и работили за тях афганистанци от летището в Кабул.

Бащата на първия убит американец в Афганистан разкритикува изтеглянето

"Това, което ме кара да се чувствам неловко, е, че сега имаме световен ред, в който решимостта на Запада се възприема от нашите съперници като слаба", каза Уолъс пред Би Би Си.

"Това е нещо, което би трябвало да тревожи всички ни: ако се смята, че на Запада му липсва решимост и той се разпада, това ще насърчи нашите съперници като Русия", подчерта министърът пред радио Ел Би СИ.

Великобритания се страхува, че завръщането на талибаните и вакуумът след хаотичното изтегляне на Запада ще позволи на бойците от "Ал Каида" да се укрепят здраво в Афганистан, едва 20 години след атаките срещу САЩ от 11 септември 2001.
БТА