/ БТА
Британската кралица няма да присъства на празничната литургия в катедралата "Сейнт Пол" в петък, съобщиха нейни представители. Елизабет II отмени участието си, след като е "почувствала дискомфорт по време на парада в Бъкингам", допълват официалните източници.

Платиненият юбилей на Елизабет II: Кралските наследници откраднаха вниманието на всички (СНИМКИ)

Днес в Лондон стартираха тържествата, с които Великобритания отбеляза платинения юбилей на нейно величество, която е на трона от 70 години.

"Като взе предвид пътуването и активността, необходими за участие в утрешната национална благодарствена служба в катедралата "Сейнт Пол", Нейно Величество с голямо нежелание заключи, че няма да присъства", съобщиха нейните представители.

Кралицата се появи в следобедните часове на балкона на Бъкингамския дворец, от където в компанията на своите деца, внуци и правнуци наблюдава как войниците се връщат от официалната церемония, наречена „Цветен поздрав“. След това 15 изтребителя Typhoon "изписаха" числото 70, за да отбележат платинения юбилей на владетелката.

Тя с ентусиазъм наблюдаваше полета и през цялото време се усмихваше и махаше на събралите се граждани. Малко по-късно от Бъкингам допълниха, че Елизабет II ще участва тази вечер в още едно честване, което предвижда заедно с внука й принц Уилям да запалят светлините на "Дървото на дърветата".

Ким Чен-ун поздрави Елизабет Втора по случай 70 г. на трона

В същото време стана ясно, че един от синовете на британския монарх ще пропусне честванията. Принц Андрю е c COVID-19.

Елизабет, тогава на 25 години, става кралица на 6 февруари 1952 г., след смъртта на баща си, крал Джордж VI. Официалната й коронация е на 2 юни 1953 г. в Уестминстърското абатство, но управлението й започва след смъртта на баща й.

Сега тя е на 96 години и е британският монарх с най-дълъг мандат и първият, достигнал седем десетилетия на трона.