Британците, гласували против Брекзит, ще си купуват гражданство на ЕС?
Британците, гласували против Брекзит, ще си купуват гражданство на ЕС? / Guliver/Getty Images

Европейският парламент готви инициатива поданиците на Великобритания, гласували срещу излизането й от ЕС, да могат да си купят европейско гражданство. Това пише в. "Таймс", като се позова на лидера на групата на либералите и демократите в ЕП и бивш премиер на Белгия Ги Верхофстат, предаде ТАСС.

Великобритания и ЕС ще имат 15 месеца да договорят раздялата си

"Мнозина казват, че не искат да прекъсват връзките си с ЕС. Подкрепям идеята хора, които са граждани на ЕС и искат да съхранят европейското си гражданство, да могат да имат възможност да го направят", заяви пред изданието Верхофстат.

Според него е необходимо да бъдат уважени правата на гласувалите с "Не" на референдума, които са 48%. Той посочва, че ЕП ще гласува тази инициатива до края на годината, а след това планът трябва да бъде одобрен от всички държави членки на ЕС.

Британците сега биха гласували за оставане в ЕС

"Таймс" пише, че първоначално тази инициатива била на евродепутата от Люксембург Чарлз Геренс, който предложил всички британци да получат "асоциирано" гражданство. По-късно евродепутатът предложил това да става за тези британци, които биха искали да запазят европейското си гражданство. Въпросът за плащането не е основният, тома е само детайл, посочил той.

Източник: БТА