Великобритания и ЕС ще имат 15 месеца да договорят раздялата си
Великобритания и ЕС ще имат 15 месеца да договорят раздялата си / ThinkStock/Getty Images

Великобритания и Европейският съюз ще разполагат само с 14-15 месеца да договорят раздялата си след задействане на процедурата, предупреди днес евродепутатът Ги Верхофстат, натоварен да преговаря по Брекзита от името на Европейския парламент, предаде Франс прес.

ЕС няма да тръгва на война или да търси отмъщение в преговорите за Брекзит

"Постигнахме съгласие за необходимостта да започнем процеса (на раздяла) възможно най-рано и да го приключим преди следващите избори за Европейски парламент", планирани за май или юни 2019 г., каза Верхофстат след днешния си първи официален контакт с британския министър за Брекзита Дейвид Дейвис в Европарламента в Страсбург.

"Прозорецът за преговори ще е отворен горе-долу 14-15 месеца и този период ще е много напрегнат", прогнозира евродепутатът либерал.

Британците сега биха гласували за оставане в ЕС

Ако Лондон обяви решението си да напусне ЕС до края на март 2017 г., както обеща британският премиер Тереза Мей, същинските преговори ще започнат не по-рано от май, отбелязва АФП.

Щом бъде постигнато споразумение за разделяне с Лондон, ЕП ще трябва за даде одобрението си - процес, който би могъл да отнеме няколко месеца, смятано от края на 2018 г. При това положение за ефективни преговори остава един относително кратък промеждутък от 15 месеца, каза европейският преговарящ.

Тереза Мей обеща да осъществи докрай Брекзита

Верхофстат - председател на групата на АЛДЕ в ЕП и застъпник на европейския федерализъм - напомни също, че е "невъзможно да се намерят решения, които ще разрушат четирите свободи" на движение - на лица, стоки, капитали и услуги, смятани за неприкосновен принцип на ЕС, докато британското правителство иска да ограничи броя на европейските имигранти.

В интервю за Би Би Си Дейвид Дейвис каза, че е имал ползотворен и градивен разговор с Верхофстат. Вчера той се срещна за първи път в Брюксел с главния преговарящ по Брекзита от името на Европейската комисия Мишел Барние. Според Лондон тези първи срещи "нямат за цел да поставят началото на преговорите, които могат да започнат само след задействане на чл. 50 (от Лисабонския договор), а са по-скоро опознавателни в името на конструктивния диалог и спокойното излизане на Обединеното кралство от Евросъюза в интерес на всички".

Британският съд разпореди парламентът да има дума върху Брекзит

Словашкият министър-председател Роберт Фицо каза, че очаква раздялата между Европейския съюз и Великобритания да е болезнена за Лондон, предаде Асошиейтед прес.

Фицо заяви, че ЕС трябва да излезе като по-успешната страна от преговорите за бъдещите отношения с Великобритания, защото в противен случай Брекзитът може да стане пример, който да бъде последван от други държави.

Мей: Великобритания ще играе пълноценна роля в ЕС до излизането си, след това ще бъде ключов партньор

След напускането си Великобритания би трябвало да продължи да има достъп до единния европейски пазар само ако продължи да позволява на гражданите на държавите от ЕС свободно да работят в нея, каза Фицо, чиято страна е ротационен председател на общността.

По думите му санкциите срещу Русия заради конфликта в Украйна са безсмислени, но ЕС трябва да е единен, посочва ТАСС.

"Санкциите нямат смисъл, но в края на краищата ЕС трябва да бъде единен. В тази ситуация може да се каже, че това не ми харесва, че възразявам, но в името на единството на ЕС не мога да тръгна против мнението на мнозинството", каза Фицо в университета "Коменски" в Братислава.

Източник: БТА