Британците сега биха гласували за оставане в ЕС
Британците сега биха гласували за оставане в ЕС / БГНЕС

Британците сега биха гласували за оставане на страната им в ЕС, сочи публикувано днес допитване на института Би Ем Джи, цитирано от Ройтерс. На референдума на 23 юни 51,9 процента от британците гласуваха за напускане на ЕС, а 48,1 процента - за оставане.

На въпрос в допитване на Би Ем Джи дали Великобритания да напусне ЕС или да остане в него 45 процента от анкетираните искат оставане, 43 процента - напускане, а 12 процента нямат мнение.

Великобритания може да промени решението си за Брекзит дори и след като задейства Член 50

"Това е знак не толкова, че хората се преориентират към оставане, а че сега не са толкова сигурни дали решението за напускане е било правилното", каза представителят на института Майкъл Търнър.

Ако се извадят гласовете на хората без мнение, лагерът на оставането става 51 процента, а този на напускането - 49 процента.

Анкетата е извършена от 19 до 24 октомври сред 1546 пълнолетни британци. Политически лидери в Шотландия и Северна Ирландия, където повечето хора подкрепиха оставането в ЕС, заявиха, че обявеното по-рано днес решение на Висшия съд на Лондон показва объркването, която цари около подхода на премиера Тереза Мей към Брекзита.

Британският съд разпореди парламентът да има дума върху Брекзит

Висшият съд постанови, че правителството не може да задейства процедурата по напускане на ЕС без одобрението на парламента. Решението на съда е изключително важно и подчертава хаоса и объркването на британското правителство, каза шотландският първи министър Никола Стърджън.

Да не забравяме, че отказът на британското правителство да допусне гласуване в Камарата на общините не е свързан с някакъв висш конституционен принцип, а е следствие от липсата на смислена позиция и съзнанието, че това ще излезе наяве при излагането й в парламента, каза Стърджън пред шотландския парламент.

Туск: Изборът пред Великобритания е "твърд Брекзит" или оставане в ЕС

Заместник-първият министър на Северна Ирландия Мартин Макгинес заяви, че съдебното решение е показало хаотичния подход на Консервативната партия към Брекзита.

"Не вярвам, че британският парламент ще подкрепи демократично изразената воля на народа на Северна Ирландия да остане в Европа. Всяко решение за бъдещето на народа на Ирландия трябва да се взема на този остров", добави той.

Източник: БТА