Великобритания може да промени решението си за Брекзит дори и след като задейства Член 50
Великобритания може да промени решението си за Брекзит дори и след като задейства Член 50 / Pixabay

Великобритания все още може да промени намерението си да напусне ЕС и след като задейства формалната процедура за преговори за "развод" с Евросъюза, каза пред Би Би Си човекът, който е формулирал прословутия член 50 на Лисабонския договор, цитиран от Ройтерс.

Съдът решава дали Тереза Мей има право да активира Брекзит без парламента

Премиерката Тереза Мей обяви, че ще задейства член 50 до края на март, с което ще започне 2-годишната преговорна процедура, която трябва да приключи с формалното излизане на страната от ЕС.

Според бившия британски посланик в ЕС Джон Кер обаче, който е автор на въпросния член 50, Великобритания "може да промени намерението си в хода на тази процедура".

"В този период, ако една страна реши, че в крайна сметка не иска да напусне ЕС, всеки ще се ядосва, че това е загуба на време. Те могат да се опитат да изтръгнат някаква политическа цена, но юридически не могат да ни накарат насила да напуснем."

Тереза Мей: Няма да има внезапен Брекзит

Кер настоява, че или парламентът, или обществото - чрез избори или чрез втори референдум - трябва да се произнесат отново по решението за напускане на ЕС в срок от 12 до 18 месеца. Той добави, че ако Шотландия гласува за независимост, тя вероятно ще получи доста бързо членство в ЕС.

Източник: БТА