Британският съд разпореди парламентът да има дума върху Брекзит
Британският съд разпореди парламентът да има дума върху Брекзит / Pixabay

Британският парламент трябва да проведе гласуване върху това кога да започне процеса по излизането на Великобритания от ЕС, реши Върховният съд в Лондон.

Това означава, че премиерът Тереза Мей и кабинетът й не могат еднолично да активират Член 50.

"Съдът не приема аргументите, изведени от правителството", се казва в изявление на комисията от трима съдии, която разглежда казуса.

Великобритания може да промени решението си за Брекзит дори и след като задейства Член 50

В началото на делото правителството очакваше да получи лесна победа и да има правото да действа самостоятелно, но тримата съдии в комисията дадоха много по-скептични заявки, отколкото някой е очаквал, посочват британските медии.

При това решение парламентът ще може да повлияе на позицията на правителството по отношение на позицията на Великобритания, да настоява за редовни проверки на процеса по излизане и дори да реши кога да бъде активиран Член 50.

От „Даунинг стрийт" съобщиха, че британското правителство ще обжалва решението на Върховния съд, че британският парламент трябва да проведе гласуване върху това кога да започне процеса по излизането на Великобритания от ЕС.

Тереза Мей: Няма да има внезапен Брекзит

"Съдът не приема аргументите, изведени от правителството", се казва в изявление на комисията от трима съдии, която разглежда казуса.

Източник: БГНЕС