Тереза Мей обеща да осъществи докрай Брекзита
Тереза Мей обеща да осъществи докрай Брекзита / БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей омаловажи неблагоприятно за правителството решение на съда, засягащо плановете страната да напусне ЕС, и настоя, че Брекзитът ще бъде осъществен изцяло, предаде Асошиейтед прес.

Британският съд разпореди парламентът да има дума върху Брекзит

В статия във в. "Сънди таймс" Мей заявява, че правителството й ще "продължи с работата" въпреки решението на Висшия съд, според което кабинетът трябва получи разрешение от парламента за даване на начало на процеса на излизане на Великобритания от ЕС.

Тя отбелязва, че правителството се надява да спечели обжалването на това решение пред Върховния съд, тъй като на карта е поставен важен принцип.

Британците сега биха гласували за оставане в ЕС

Мей заяви, че парламентът е гласувал решението за членството на страната в ЕС да бъде взето от народа на референдума на 23 юни. По думите й вотът е бил решително в подкрепа на излизането от блока и този избор трябва да бъде уважен.

Британският премиер подчертава, че Брекзитът предлага прекрасна национална възможност за създаването на "едно смело, уверено глобално бъдеще за Великобритания".

ЕК: Графикът за излизане на Великобритания от ЕС вече е в ръцете на британските власти

Тереза Мей днес пътува за Индия с бизнес делегация, за да осъществи първата си търговска мисия като премиер с цел да подчертае важността на "отношенията, които имаме с нашите приятели и съюзници в чужбина".

Източник: БТА