ЕК: Графикът за излизане на Великобритания от ЕС вече е в ръцете на британските власти
ЕК: Графикът за излизане на Великобритания от ЕС вече е в ръцете на британските власти / Pixabay

Графикът за излизане на Великобритания от Европейския съюз зависи от британските власти, заяви говорителка на Европейската комисия, след като вчера британският Висш съд взе решение, което може да забави Брекзита.

"Това вече е работа на британските власти", каза говорителката Мина Андреева в отговор на журналистически въпроси за телефонния разговор по темата от тази сутрин между председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и британския премиер Тереза Мей, съобщи Франс прес.

Великобритания може да промени решението си за Брекзит дори и след като задейства Член 50

Министър-председателката го информира за решението на Висшия съд, а Юнкер отново заяви, че ЕК уважава конституционния ред на Обединеното кралство, каза говорителката, като уточни, че разговорът е бил по-скоро кратък.

Комисията отказа да коментира решението на британското правосъдие или отражението му върху графика на Брекзита.

Висшият съд в Лондон вчера постанови, че британските депутати трябва да се произнесат по процедурата за напускане на ЕС. Британското правителство не смята, че въпросът трябва да се гласува в парламента и незабавно заяви, че ще обжалва решението пред Върховния съд, който се очаква да отсъди в началото на декември.

Ако решението на Висшия съд бъде потвърдено, ще се стигне до парламентарни дебати, които може да забавят значително Брекзита и да затруднят преговорите между Лондон и Брюксел.

Тереза Мей: Няма да има внезапен Брекзит

Премиерът Тереза Мей, която обеща процедурата за Брекзит да започне преди края на март 2017 г., не промени този график.

Днес тя изрази увереност, че правителството ще спечели обжалването на решението на Висшия съд, посочва Ройтерс. В телефонни разговори с германския канцлер Ангела Меркел и с председателят на ЕС Юнкер тя повтори, че сроковете за задействане на член 50 от Лисабонския договор не са се променили, каза неин говорител. Той допълни, че се очаква Мей да отправи същото послание и в предстоящи телефонни разговори с френския президент Франсоа Оланд и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Източник: БТА