/ iStock/Getty Images
Двама британски летци излетяха от Южна Англия, за да се опитат да направят първата околосветска обиколка с изтребител "Спитфайър", превърнал се в символ на битката за Англия през 1940 г., предаде Франс прес.

САЩ одобри финансовата рамка за 8 изтребителя F-16 за България

Летателният апарат е на 76 години и за околосветския си полет е лишен от бойното си оборудване. Свалени са оръдията и мунициите му. "Искаме хората да се запознаят с цялата красота и естетиката на този изтребител - заяви един от пилотите, 58-годишният Стив Брукс. - Това е един от най-великите самолети, конструирани някога!"

Индия изпробва бърза крилата ракета

Изтребителят ветеран излетя от летището Гудууд в Южна Англия. Брукс и 45-годишният авиатор Мат Джоунс възнамеряват да прелетят на борда на своя "Спитфайър" над трийсетина страни за четири месеца.

За първия етап от обиколката самолетът се насочи към Шотландия, а след това ще прекоси Атлантическия океан, минавайки над Фарьорските острови, Рейкявик, Гренландия и отдалечени райони в канадския Север.

Изтребителите "Спитфайър" са имали съдбоносна роля в битката за Англия, когато над Великобритания тегнела заплаха от инвазия на нацистка Германия.

Унгария разпродава изтребители МиГ-29 на безценица

От модела "Спитфайър" са произведени около 20 хиляди бройки. От тях са оцелели по-малко от 250, а само около петдесетина все още са в състояние да летят.
БТА