Индия изпробва бърза крилата ракета

/ БГНЕС, архив
Индия заяви, че най-бързата крилата ракета в света е преминала друг ключов тест в сряда, когато успешно порази земна цел след като е била изстреляна от изтребител. Индия разработва свръхзвукова ракета BrahMos, която има максимална скорост от 3450 км/ч - с Русия, и според съобщения в медиите иска скоро да започне да я продава в чужбина. Ракетата е един и половина пъти по-бърза от стария свръхзвуков самолет Конкорд.

Индийското министерство на отбраната съобщи, че специално преустроеният изтребител Су-30 МКИ успешно е изстрелял 2,5-тонната ракета, чийто обхват е около 300 км. "Изстрелването от самолета беше гладко и ракетата следваше желаната траектория, преди директно да удари целта", се казва в изявление на министерството.

Не се уточнява къде е извършен тестовият пуск или други подробности, освен че се съобщава, че "много сложни" механични, електрически и софтуерни модификации са направени на изтребителя с руски произход. Първият тест за морска мишена беше организиран през ноември 2017 г.

Индия успешно изпробва балистична ракета

Индия заяви, че е първата страна, "която успешно е изстреляла ракета въздух-земя, летяща със скорост 2,8 пъти скоростта на звука по морска мишена". „Ракетата BrahMos осигурява на индийските военновъздушни сили много желана възможност да атакуват от големи разстояния всяка цел в морето или на сушата с прецизна точност през деня или през нощта и при всякакви метеорологични условия“, казват от военното министерство.

Според специализирани медии BrahMos може да започне да се въвежда на въоръжение във ВВС от 2020 г.

BrahMos е съвместно предприятие между Индия и Русия и представители на предприятието заявиха, че по време на последните международни излъчвания на въздуха дискусиите за продажбите се провеждат с редица страни. В съобщения в медиите се казва, че страните от Югоизточна Азия са изразили особен интерес, което може да разтревожи Китай.

Съобщава се, че Индия и Русия подготвят планове за версия на ракетата с по-голям обсег, която може да лети с до 6125 км/ч. BrahMos е кръстена на реките Брахмапутра и Москва съответно в Индия и Русия.
БГНЕС