Брекзит няма да откаже Аржентина от претенциите за Фолклендските острови
Брекзит няма да откаже Аржентина от претенциите за Фолклендските острови / ThinkStock/Getty Images

Претенциите на Аржентина спрямо Фолклендските острови остават непроменени след решението на Великобритания да напусне ЕС. Това заяви президентът на южноамериканската страна Маурисио Макри, който е на посещение в Брюксел.

„Независимо от „брекзит" нашето искане няма да се промени", заяви Макри.

Фолклендските острови са в аржентински води, реши ООН

Резултатът от референдумът във Великобритания на 23 юни предизвика неяснота относно глобалните позиции на страната. Към момента не се знае дали европейските държави ще продължат да подкрепят британския контрол над оспорвани територии като Малвините, каквото е другото име на Фолклендските острови.
След решението на мнозинството британци страната им да излезе от ЕС, Испания заяви, че е по-близо до контрол върху друга такава територия - Гибралтар.

„Надяваме се един ден да можем да обсъдим този въпрос с Великобритания. Това не означава, че междувременно не можем да имаме други общи действия", заяви още Макри, който се надява следващият британски премиер да е отворен за диалог относно островите.

От Фолклендските острови до Ирак. Военните интервенции на Великобритания

Аржентина и Великобритания проведоха кратка, но кървава война за Малвините през 1982 г., когато южноамерикански войски започнаха инвазия на териториите, а Маргарет Тачър отвърна с изпращане на военноморски сили.

При конфликта загинаха 649 аржентинци, 255 британци и трима жители на островите.

Източник: БГНЕС