Брайвик плаши с гладна стачка, ако не получи нова гейм конзола
Брайвик плаши с гладна стачка, ако не получи нова гейм конзола / снимка: БГНЕС, архив

Норвежкият масов убиец Андерш Брайвик заплаши да обяви гладна стачка с искане да бъдат подобрени условията, при които излежава присъдата си, окачествявайки ги като „изтезание”.

Причината за жалбата била, че администрацията на затвора не му предоставила конзола за компютърни игри. Копие от искането в 4 страници, датиращо от 29 януари, е било връчено на затворническата администрация и разпратено в няколко редакции, пише БГНЕС.

В него убиецът се оплаква, че са нарушени основните му права като възможност за разходки и комуникация.

Сред изброените претенции е например желанието му предоставената му игрална конзола да бъде заменена със следващо поколение. Брайвик иска също да му удвоят затворническите пари, които сега са 300 крони или 36 евро. Трябвали му повече пари, за да води кореспонденцията, посочва той.

На 24 август 2012 г. Норвежкият съд обяви за вменяем и осъди на 21 години затвор Андерш Брайвик, отнел живота на 77 души през юли 2011-а. Съдът в Осло призна единодушно 33-годишния екстремист за отговорен за действията си.

33-годишният екстремист бе признат за отговорен за действията му като пренебрегна една от медицинските експертизи, в която бе обявен за „параноик шизофреник”. През първите десет години „превантивно задържане под стража” - формулировка, която се използва при особено тежки престъпления - Брайвик няма да има право да пледира за предсрочно освобождаване. В същото време срокът на „превантивно задържане” може да бъде удължен, без това да става за сметка на останалите 11 години от присъдата, ако Брайвик бъде признат за „представляващ опасност за обществото”.