Брайвик имал каменно изражение, докато разстрелвал хора на о-в Ютьоя
Брайвик имал каменно изражение, докато разстрелвал хора на о-в Ютьоя / снимка: Reuters

Свидетел по делото срещу Андерш Брайвик заяви, че норвежкият масов убиец е говорел спокойно и е бил с "каменно изражение", докато е стрелял на остров Ютьоя, предаде ДПА.

Ларс Оберг разказа пред съда в Осло как се е озовал очи в очи с Брайвик на брега на острова, след като избягал да се скрие в близка барака. Оберг се спасил, като скочил в езерото и плувал колкото се може по-надалеч.

Преди това 18-годишният мъж чул как Брайвик говорел на неколцина младежи със "спокоен, повелителен глас", като казал, че е от полицията.

От езерото Оберг видял как Брайвик застрелял няколко души и се прицелил към него.

Попитан от обвинението какво е било изражението на стрелеца, свидетелят отговори, че то е било "каменно", дори когато Брайвик се е прицелвал в него.

При въпросите на защитата Оберг каза, че не е чул Брайвик да крещи от радост. Жена, оцеляла при стрелбата, заяви пред съда, че убиецът е надавал тържествуващи викове при всеки сполучлив изстрел.

Преди Оберг показания даде 17-годишната Яне Ховланд, която разказа как е оказала първа помощ на пострадали при нападението. Тя се криела в палатка с още няколко души, сред които ранено момиче, когато чула Брайвик да се приближава. "Казах на момичето: той е отвън, трябва да пазиш тишина, иначе ще умреш", заяви Ховланд, цитиран от БТА.

20-годишният Мохамед Абдулрахман видял как Брайвик застрелял едно момиче, което се приближило до него, и го изритал. "После извади пистолет и я застреля от близко разстояние", каза Абдулрахман.

По-късно обвиняемият заяви пред съда, че не е докосвал никого на острова освен пристигнал на мястото пазач, с когото се е ръкувал.

Брайвик е обвинен за убийството на 77 души - 69 при стрелбата на остров Ютьоя и 8 при бомбен атентат в Осло миналата година.