/ БГНЕС
Управляващите се събират на коалиционен съвет във вторник
С една седмица ще забавим решението, толкова години не е взето. Така коментира от Брюксел премиерът Бойко Борисов отложеното гласуване за намаляване на партийните субсидии.

"Бях възложил на нашите парламентаристи да се срещнат с коалиционните партньори и да им кажат, че сме се съобразили с волята на избирателите за размера на партийната субсидия. Предстои да се съберем и да коментираме въпроса. Правилно реагираха „Обединени патриоти“", допълни Борисов.
 

Съобразих се с коалиционните ми партньори и ще забавим решението за партийните субсидии с една седмица. Твърдо ще отстоявам този 1 лев, а какво ще решат другите партии, е тяхно решение. БСП две години не говориха по въпроса, за да не ги захване Слави Трифонов. Не им прави чест да се изкарват победители, разликата на изборите беше почти 10%.

Публикувахте от Бойко Борисов в Петък, 21 юни 2019 г.
Министър-председателят ще свика коалиционен съвет във вторник, на който да обсъдят всичко около субсидиите с партньорите си от "Обединени патриоти". За такъв съвет се застъпи и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който по-рано през деня заяви, че желателно темата да бъде дискутирана и в по-широк формат в НС.

Заради липса на доклад: Отложиха гласуването за намаляване на партийните субсидии

„Длъжен съм на базата на коалиционното споразумение да се съобразя с партньорите. На този съвет отново ще отстоявам това, което ние сме казали, за един лев. Аз отговарям за ГЕРБ и нашата позиция е за един лев, съобразена с референдума“, категоричен бе Борисов.

„Ревност в предложенията, кой колко пари да похарчи в държавата, за да станат безплатни колкото може повече неща - всички партии имат подобни предложения. По-малко са предложенията как да съберем повече приходи в държавата. А това правим ние, в правителството – как да привлечем повече инвеститори, как да се вдигне Брутният вътрешен продукт“, отбеляза министър-председателят Борисов.

БГНЕС

Премиерът отговори и на въпрос за преговорите със САЩ за закупуването на изтребителите F-16. „В момента военно министерство получи оферта от Съединените щати, обсъждат я, водят финални преговори, и тъй като тези пари ги няма в бюджета, стигнем ли до подписване на договор, ще влезем в парламента, ще актуализираме бюджета съответно, ще се дадат тези пари от резерва, който имаме“, изтъкна премиерът.