/ БГНЕС, МС
Започна сесията на лидерите от Югоизточна Европа в Сараево
101937
Започна сесията на лидерите от Югоизточна Европа в Сараево
  • Започна сесията на лидерите от Югоизточна Европа в Сараево

Премиерът Бойко Борисов е поискал външният министър на Сърбия Ивица Дачич да му се извини във връзка с размяната на реплики и дипломатически стъпки между България и Сърбия по повод на възникналото напрежение заради негов коментар за Косово. Това обяви пред медиите в Сараево самият министър-председател.

"Въпросът е, че Ивица Дачич трябва да ми се извини, след като продължава", заяви Борисов. "С какво аз съм обидил Дачич? И с какво моето поведение е неприемливо?", попита премиерът. И разкри, че сръбският дипломат номер едно му се е извинил вчера, но не публично.

 

Очаквам извинение от сръбския външен министър Ивица Дачич. ЕС значи не само европейски фондове, не само да ти строят метро, магистрали, а отговорност и предвидимост.

Публикувахте от Бойко Борисов в Вторник, 9 юли 2019 г.
По време на пленарната сесия в Сараево Борисов се спря на създалото се напрежение между София и Белград, през последните часове, по време на изказването си на парламентарната сесия. Той заяви, че за съжаление Западните Балкани трудно се събираме и се вглеждаме в това какво ни разделя. “Правим си балкански номера, това пред ЕС няма да мине”, каза българският министър-председател. По време на нашето председателство положих много усилия, посочи Борисов, обръщайки се към сръбския премиер Ана Бърнабич. “Какво точно иска Ивица Дачич? Ти беше на брифинга в Познан, кое от моето изказване не е вярно?”, попита Борисов, а  Бърнабич кима за съгласие. Какво излиза - давам нашият случай за пример за балкански номера, добави Бойко Борисов.
 
Публикувахте от Бойко Борисов в Вторник, 9 юли 2019 г.
"Балканският манталитет в ЕС на върви, там искат резултати", заяви Борисов. Той изтъкна, че ЕС има достатъчно проблеми, за да бъде засипан с тези на Западните Балкани.  

Започна пленарната сесия на лидерите от Югоизточна Европа, които се срещат в Сараево.

Форумът започна в понеделник на фона на напрежение между София и Белград, което възникна след остра реплика на сръбския външен министър Ивица Дачич в отговор на изказване българския премиер Бойко Борисов за външната политика на ЕС и статута на Косово. 

До необходимостта от туширане на напрежението се стигна, след като външният министър на Сърбия Ивица Дачич  реагира остро на изказване на българския премиер Бойко Борисов по време на среща за Западните Балкани в полския град Познан. В отговор на журналистически въпрос как ще се отрази номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за върховен представител на ЕС по външната политика, след като страната му не признава Косово, Борисов посочи, че “когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш е да защитаваш националния си интерес.” По думите му, изборът на Борел не значи, че мнението на Испания ще бъде миродавно за държавите, които са признали Косово. Последва остра реакция от външния министър на Сърбия Ивица Дачич, а след това и привикване на посланици. 

Какво важно си казаха Борисов и Ердоган в Сараево?

По време на неофициален разговор в рамките на Срещата на върха в Сараево Бойко Борисов увери сръбската си колежка Ана Бърнабич в добронамереността си. “Толкова ви обичам, нищо не съм рекъл”, заяви българският министър-председател по време на разговора, който се излъчваше на живо във Фейсбук страницата му.  Той подчерта, че никога не е казал нищо различно от това, че Сърбия и Косово трябва да се разберат. 

БГНЕС, МС

По време на вечерята българският министър-председател се срещна неофициално и с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, а днес е официалната им двустранна среща.