/ Пресцентър, Министерски съвет
Борисов е на официално посещение в Обединените арабски емирства
99343
Борисов е на официално посещение в Обединените арабски емирства
  • Борисов е на официално посещение в Обединените арабски емирства
На официално посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ) пристигна министър-председателят Бойко Борисов късно в събота вечерта. Премиерът беше посрещнат на летището от министър в кабинета с длъжност “министър на изкуствения интелект”.
 
В рамките на визитата си премиерът Борисов ще се срещне с престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, както и с вицепрезидента и министър-председател на ОАЕ шейх Мохаммед бин Рашед Ал-Мактум. По време на разговорите ще бъде обсъдено развитието на политическия диалог между двете държави и засилване на ефективното взаимодействие в стратегически важни области като икономиката и инвестициите, отбраната и сигурността, борбата с тероризма, иновациите и технологиите. В делегацията, ръководена от премиера Борисов, са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на финансите Владислав Горанов.
 
Настоящото посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Обединените арабски емирства е първа визита на това равнище в историята на двустранните отношения. То се явява продължение на усилията за по-нататъшно активизиране на двустранното сътрудничество, след като в началото на тази година България и ОАЕ откриха свои посолства в Абу Даби и София.

Борисов в ОАЕ
Пресцентър, Министерски съвет

Интересна е ролята на държавния министър на изкуствения интелект, който посрещна Борисов снощи в Абу Даби. Той е на поста от октомври 2017 г. след промени в кабинета на емирствата. През последните няколко месеца усилено се говори за държавната политика, която цели превключване от петролната зависимост към "зависимост" от новите технологии. Всъщност назначаването на Омар бил Султан Ал-Улама е първото подобно в арабския свят, признавайки значението на новите технологии за формиране на икономиките на бъдещето.
 
В днешния си брой вестник Khaleej Times информира за новата седем дневна инициатива на Дубай, според която около 100 държавни институции ще предлагат над 1100 от своите услуги без използването на никаква хартия в рамките на седмица. Абсолютно всички услуги ще бъдат достъпни само онлайн.
 
Омар бил Султан Ал-Улама е на 28 години и работи за утвърждаване на амбициите на емирствата да се превърнат в глобален технологичен лидер. Още при заемането на своя пост той заяви амбициите на страната да участва в проектите за изграждане на домове на Марс в рамките на следващите до 100 години.

Борисов в ОАЕ
Пресцентър, Министерски съвет

 
Още след падането на цените на петрола през 2014 г. фокусът в новите технологии е държавна политика на всички страни от Залива. Според данни на емирствата именно изкуственият интелект може да допринесе с 15,7 трилиона долара на глобалната икономика през 2030 г.
 
В момента в емирствата е най-голямата българска диаспора, около 7000 души живеят там. През 2014 г. отпаднаха визите за граждани на страните членки на ЕС. Признават се и българските шофьорски книжки, което е важно условие за живот и работа там.