Борис Джонсън
Борис Джонсън / БГНЕС
Британският премиер Борис Джонсън поднови от ООН призива си за избори, след като Върховният съд обяви за незаконно решението му да суспендира работата на парламента преди наближаващата дата на Брекзита, предаде Франс прес.

"Това, което очевидно трябва да се направи, е да се организират избори. Джереми Корбин тръби за това наляво и надясно и би трябвало да поиска избори", заяви Джонсън след среща с бизнесмени в Ню Йорк, говорейки за лидера на опозиционната Лейбъристка партия.

Върховният съд на Великобритания: Разпускането на парламента е незаконно

По-рано Джонсън заяви, че не е съгласен с решението на Върховния съд да обяви спорното суспендиране на парламента за незаконно, но увери, че ще го спази, предаде Франс прес.

"Длъжен съм да кажа, че изобщо не съм съгласен с това, което постановиха съдиите. Не смятам, че то е правилно, но ние вървим напред и парламентът, разбира се, ще поднови работа", заяви Джонсън пред британски медии в Ню Йорк, където се намира, за да участва в Общото събрание на ООН.

Разпускането на парламента в принудителна почивка "е незаконно, защото то е довело до осуетяване и предотвратяване на възможността на парламента да изпълнява своите конституционни функции без разумно основание", пише в решението, взето с единодушие от 11-членен състав на Върховния съд.

То е удар по Джонсън, който разпусна депутатите, за да прекрати дебатите по неговата политика за Брекзит, отбелязва АП.

Европарламентът изрази готовност за ново отлагане на Брекзит
БТА