Британският външен министър Борис Джонсън
Британският външен министър Борис Джонсън / БГНЕС
Седмица преди министър-председателката Тереза Мей да произнесе дългоочаквана реч за Брекзита, външният министър Борис Джонсън публикува статия във в. "Телеграф", в която описва как си представя излизането на Великобритания от Европейския съюз, предаде Франс прес.

Десетки хиляди на демонстрация в Лондон срещу Брекзит (СНИМКИ)

Джонсън изброява бъдещите предимства за Лондон след напускането на съюза. Раздялата трябва да бъде ясна и рязка, особено по въпроса за парите, които Великобритания ще трябва да внесе в бюджета на ЕС. "Не смятаме, че ще трябва да плащаме, за да имаме достъп до техния пазар, също както те не смятат, че ще трябва да плащат за достъп до нашия", пише външният министър. Той иска излизане на Обединеното кралство от европейския митнически съюз и единния пазар, възстановяване на контрола по британските граници и отменяне на европейското законодателство.

Мей: Не съм човек, който се отказва


Джонсън повтаря и едно от обещанията на екипа на кампанията за референдума за Брекзит, че парите, които Лондон ще спести от вноски в бюджета на ЕС, ще бъдат инвестирани в националното здравеопазване. "Да, щом си уредим сметките с ЕС, ще си върнем контрола над около 350 милиона лири седмично. И наистина ще е добре, както подчертаваха мнозина от нас, ако голяма част от тази сума отива в касите на националното здравеопазване, ако тези пари се използват за неговото модернизиране и за въвеждане на нови технологии", пише външният министър.
 
БТА