Тереза Мей
Тереза Мей / БГНЕС, архив
Британската министър-председателка Тереза Мей каза, че иска да продължи да управлява след следващите парламентарни избори, които не се очакват по-рано от 2022 г., отхвърляйки очакванията, че може да напусне поста след Брекзит още през 2019 г., предаде Ройтерс.

Борис Джонсън: Сметката за Брекзит е силно надценена

Властта на Мей сериозно пострада заради зле прецененото решение за свикване на предсрочни избори по-рано тази година, което коства на нейната Консервативна партия парламентарното мнозинство и не осигури ясен мандат за стратегията й за излизане на Великобритания от Европейския съюз.

След като се извини за изборните си грешки, Мей получи временен отдих, а мнозина консерватори се страхуват, че оставката й може да срине крехкото правителство на малцинството и да позволи на Лейбъристката партия да дойде на власт.

Великобритания излиза от юрисдикцията на Европейския съд след Брекзит

Тереза Мей
БГНЕС, архив

Някои консерватори продължават да смятат Мей за временен лидер, докато бъде осъществен Брекзит, но тя настоява, че има по-големи амбиции и не възнамерява да се оттегля.

"Аз не съм човек, който се отказва", заяви Мей в интервю за Ай Ти Ви Нюз по време на посещение в Япония.

Попитана в отделно интервю за Би Би Си дали възнамерява да се бори на следващите избори като лидер на консерваторите, тя отговори: "Да . . . аз съм тук за дълго време и това има решаващо значение. Това, към което аз и моето правителство се стремим, е не просто да осъществим Брекзит, а да осигурим по-светло бъдеще за Великобритания."
БТА