Брекзит
Брекзит / Thinkstockphotos
Великобритания ще излезе от юрисдикцията на Европейския съд след излизането си от ЕС. Това заяви британският премиер Тереза Мей в интервю за телевизия „Скай нюз“.

Лондон призова ЕС да ускори преговорите за Брекзит

„Когато напуснем ЕС, ще излезем и от юрисдикцията на Европейския съд“, заяви тя и подчерта, че това решение е в съответствие с основната програма за Брекзит, която самата тя представи пред ръководителите на дипломатическите представителства в началото на годината.

Великобритания може да поиска временен митнически съюз с ЕС

По думите на Мей след излизането от ЕС британският парламент ще започне да издава собствени закони. „С тяхното тълкуване ще се занимават британските съдии, а ролята на последна съдебна инстанция ще изпълнява Върховният съд“, посочи тя.

Нова партия във Великобритания ще се бори за оставането й в ЕС

Коментарът на премиера идва преди официалното обнародване на основните принципи на британското съдопроизводство при излизането от юрисдикцията на Европейския съд в рамките на Брекзит, което ще стане по-късно днес. Според министерството по въпросите на Брекзит в документа ще бъде посочено, че е недопустимо осъществяването на директна юрисдикция на Европейския съд по отношение на държави, които не са част от ЕС.

Британското правителство продължава да публикува нови документи, очертаващи позицията по редица аспекти на Брекзит.
БГНЕС