Британският премиер Тереза Мей
Британският премиер Тереза Мей / Guliver/Getty Images
Британски бизнес лидери са били предупредени да се подготвят за възможността правителството на премиера Тереза Мей да напусне преговорите за Брекзит тази година заради "сметката за развода", разкрива в. "Сънди телеграф", цитиран от Ройтерс.

Тереза Мей обещава "гладко и организирано" излизане от ЕС

По време на брифинг за шефове от индустрията и Сити високопоставен представител на "Даунинг стрийт" 10 предупредил, че е възможно премиерът да напусне преговорите през септември. Стъпката щяла да бъде предназначена "за вътрешна консумация", за да покаже, че Мей може да играе твърдо с ЕС по въпроса за "сметката за развода" - сумата от 100 милиарда евро, която някои европейски фигури искали Обединеното кралство да плати, преди да напусне съюза.

Мей увери, че Брекзит няма да доведе до разделяне на семейства

Брифингът се състоял след изборите миналия месец и въпросното лице вече не е част от правителството след последните размествания, отбелязва "Сънди телеграф" и цитира думите на източник от канцеларията на премиера, че оттегляне от преговорите не влиза в плановете на кабинета.

Британският министър за Брекзита: Напускаме ЕС
 

Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис
Guliver/Getty Images

Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис заяви преди два месеца, че Великобритания няма да плати 100 милиарда евро, за да напусне ЕС, след като се бяха появили информации, че ЕС се готви да поиска тази сума, припомня Ройтерс.

ЕС иска да договори с Великобритания за формула за калкулиране на това колко ще даде тя на блока при напускането си, преди да започне преговорите за бъдещите търговски отношения.
БТА