/ БГНЕС
Британският премиер Тереза Мей каза на мигрантите от ЕС във Великобритания: "Искаме вие да останете", предадоха световните агенции. Тя обеща, че нито един европейски гражданин, който пребивава законно във Великобритания, няма да бъде призован да напусне страната след нейното излизане от ЕС и заяви, че иска след Брекзит гражданите на ЕС, които са законно във Великобритания, да имат същите права като британците.

Тереза Мей получи подкрепата на юнионистите от Северна Ирландия

В реч в парламента Мей представи в детайли плана си, целящ да успокои европейските имигранти, разтревожени за бъдещето си във Великобритания след Брекзит. Министър-председателката каза, че онези граждани на ЕС, които са влезли законно във Великобритания преди определена дата, която ще бъде договорена в бъдещите преговори, ще могат да останат в страната и да кандидатстват за постоянно пребиваване и за всички произтичащи от това права, предаде Ройтерс.

Искам да успокоя хората, че според този план нито един европейски гражданин, който сега се намира във Великобритания законно, няма да бъде помолен да напусне страната в момента, в който тя излезе от ЕС. Искам вие (европейските граждани във Великобритания) да останете", заяви Мей, цитирана от Ройтерс.

Появи се защитник на Тереза Мей: Смяната й ще е катастрофа за "Брекзит"

Тя подчерта, че гражданите на ЕС, които пребивават не по-малко от пет години във Великобритания, ще получат същите права като британските поданици. А тези гражданите на ЕС, които се намират в страната по-малко от пет години, ще могат да останат още пет и за това време да получат право на пребиваване.

Мей увери, че Брекзитът няма да доведе до разделяне на семейства. Но тя допълни, че за гражданите на ЕС във Великобритания ще са в сила същите ограничения, които са в сила и за британските поданици, ако те поискат техни роднини, които са с чужда националност да се присъединят към тях във Великобритания след Брекзит, освен ако не бъдат договорени други
правила по въпроса, предаде Ройтерс.
БТА