Германският канцлер Ангела Меркел
Германският канцлер Ангела Меркел / БГНЕС
Евросъюзът съумя да преживее сложен етап от своето развитие, а вярата в бъдещето на общността се възвръща. Това заяви в изказване пред Бундестага германският канцлер г-жа Ангела Меркел.

„Година след Брекзит се чувства нов дух на единство на 27-те стани от ЕС. След драматични събития от последните години това за мен е израз на нашето единство“, изтъкна Меркел.

Меркел: Бъдещето на 27-те от ЕС е приоритет в преговорите за Брекзит

По думите й страните от ЕС трябва да разберат, че проблемите и предизвикателствата пред общността могат да бъдат преодолени единствено с общи усилия. „Който смята, че проблемите могат да бъдат решени с помощта на изолация и протекционизъм, силно се заблуждава“, каза тя и подчерта, че това е валидно както по отношение на Европейския съюз, така и на Г-20.

ЕС посрещна хладно британското предложение за правата на гражданите

„Протекционизмът не е отговорът“, категорична бе Меркел, допълвайки, че на предстоящата среща на Двайсетицата в Хамбург тя ще търси „ясен сигнал за отворени пазари“.

Позицията на канцлера по отношение на свободната търговия я поставя в опозиция на американския президент Доналд Тръмп и неговата политика за „Америка на първо място“. Също така неговата администрация през март отказа да подпише документ за гаранции срещу протекционизма по време на среща на финансовите министри на Г-20.

ЕС посрещна хладно британското предложение за правата на гражданите

В речта си пред Бундестага Меркел даде заявка за сблъсък с Вашингтон и по друга тема, а именно тази за климата, след като заяви, че участниците в Парижкото споразумение няма нито да разглеждат, нито да внасят изменения в него.

„Това споразумение не подлежи нито на преразглеждане, нито на подмяна. След решението на САЩ да го напуснат, ние имаме намерение да действаме по-решително от когато и да е било, за да го изпълним“, посочи тя и допълни, че според нея изпълнението на ангажиментите по договора ще доведе до икономически ръст в световен мащаб.

Мей увери, че Брекзит няма да доведе до разделяне на семейства

Тя заяви също, че светът се нуждае от неговото осъществяване, тъй като „климатичните промени представляват едно от най-тежките предизвикателства пред човечеството, екзистенциална заплаха за всички нас на Земята“.

След срещата на Г-7 в Италия в края на май Тръмп обяви, че смята да изведе САЩ от споразумението за климата, тъй като според него то не е рентабилно за страната. Против това решение се обявиха редица световни лидери, включително и Меркел, като анализатори смятат, че то ще доведе до изолация на Вашингтон на международната сцена.
БГНЕС