Черна гора
Черна гора / Istock
Бомба е избухнала в Основния съд в столицата на Черна гора Подгорица, предаде националната телевизия РТЦГ.

Един мъж е загинал, а петима са ранени, съобщи Сърджан Корач от полицейското управление, допълва агенция Танюг.
Корач съобщи, че взривното устройство е било активирано в 11:45 ч.

Представител на полицията съобщи, че става дума за криминално проявен мъж, който е бил арестуван и разследван многократно. Властите идентифицираха мъжа като Младен Булатович на 39 години.

„Младен Булатович е бил обвиняван в различни престъпления, няколко пъти е арестуван и разследван“, каза за телевизията представител на криминалната полиция.

Булатович е активирал най-вероятно ръчна бомба около 11:35 ч. (местно време) на входа на сградата на Основния съд в Подгорица, според данни от полицията. При взрива той е загинал, а един адвокат, двама служители на съда и трима граждани са ранени и са откарани в болница.

По време на експлозията в съда е имало голям брой хора.
 
На мястото са пристигнали екипи на Спешна помощ, полицейските и пожарникарските служби.

"Екипите на полицейското управление и съответните служби са на терен с цел разследване и безопасност на хората на място", съобщиха от полицията.
 
Представител на Камарата на адвокатите на Черна гора заяви за информационния портал "Дан", че в Основния съд в Подгорица обикновено има много хора, а полицейските проверки, макар и съвестни, не са достатъчни. По думите му е възможно лице да влезе в съда без да бъде извършен контрол за притежание на непозволени средства.

След инцидента сградата на Основния съд е била претърсена, а служителите са били евакуирани.
Симона - Алекс Михалева/БТА