Украйна
Украйна / БГНЕС
Близо 5000 души са били убити в южния украински град Мариупол от началото на обсадата му от руските сили, каза днес говорител на кмета на града, цитиран от Ройтерс. Говорителят цитира данни на кметската канцелария, според които близо 90 процента от сградите в Мариупол са повредени, а около 40 процента - напълно разрушени.

Повече от 100 души са загинали в Киев от началото на руската инвазия, каза днес кметът на града Виталий Кличко. В обръщение към градските съветници на Флоренция, която е побратимен град с Киев. Кличко посочи, че повече от 20 тела не могат да бъдат идентифицирани, а четири от жертвите са деца. Още 16 ранени деца се намират в болница, допълни кметът.

Кметът на киевското предградие Ирпин съобщи днес, че украинските сили са си върнали пълния контрол над града, който бе сцена на едни от най-ожесточените сражения с руските войски близо до украинската столица.

"Днес имаме добра новина - Ирпин беше освободен" каза кметът Олександър Маркушин във видео в Телеграм. "Разбираме, че ще има още атаки срещу града ни и ще го браним смело", допълни кметът.

Засега Ройтерс не може да потвърди тази информация от независими източници.
БТА