Британският принц Чарлз и принц Уилям са в замъка Балморал, резиденцията на кралица Елизабет Втора в Шотландия, след като бе съобщено, че лекарите са притеснени за здравословното състояние на британския монарх, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

Кралица Елизабет е под лекарско наблюдение

Медиците на 96-годишната кралица са притеснени за здравословното ѝ състояние и препоръчаха тя да остане под медицинско наблюдение в замъка Балморал, се казва в изявление на Бъкингамския дворец, публикувано в четвъртък.
 

кралица Балморал
БТА

При Елизабет Втора освен принц Чарлз, който е най-голямото дете на Елизабет и наследник на трона, е и нейната снаха Камила, херцогинята на Корнуол. Около 18 часа българско време на летището в Абърдийн кацна самолет, който докара 7 членове на кралското семейство, информира BBC. Аеорогарата е на около час път с кола от Балморал.

Със самолета пристигнаха внукът на нейното величество принц Уилям, както и синовете на Елизабет Втора - принц Андрю и принц Едуард със съпругата му Софи.



Според британските медии към кралицата са се отправили нейната дъщеря принцеса Ан, заедно с децата си Питър Филипс и Зара Тиндал, както и внучките на Елизабет - принцеса Беатрис и принцеса Юджини

Съобщено беше, че принц Хари и Меган са отменили благотворителна проява и са се отправили по спешност към Шотландия. По-късно говорител на семейството поясни, че принцът ще посети баба си сам.
 

Балморал
БТА

Поданици на кралицата започнаха да се събират пред замъка Балморал

Кейт Мидълтън обаче е останала в Лондон, за да се грижи за принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи. Тримата днес започнаха училище.
 

кралица Елизабет
Guliver/Getty Images


"Цялата страна е притеснена" от новините за здравето на кралицата, заяви новата британска премиерка Лиз Тръс. "Мислите ми - и тези на всички жители на Великобритания - са с Нейно величество кралицата и семейството ѝ".
 

Бъкингам
БГНЕС

Тези новини обаче породиха безпокойство сред британците и много хора започнаха да се събират пред Балморал, където вали проливен дъжд, а също и пред Бъкингамския дворец в Лондон.

Политици и религиозни лидери изразиха също безпокойството си от новините за състоянието на кралицата. От Белия дом съобщиха, че "мислите на американския президент Джо Байдън са с кралицата и нейното семейство".

"Моите мисли и мислите на канадците в цялата страна са с Нейно Величество кралица Елизабет II в този момент. Пожелаваме й здраве и изпращаме най-добри пожелания на кралското семейство", написа в Туитър канадският премиер Джъстин Трюдо.

Новият министър-председател Лиз Тръс бе сред първите, загрижени за Нейно Величество. Тя заяви: "Цялата страна е дълбоко разтревожена от новините от Бъкингамския дворец днес по обед. Моите мисли - и мислите на хората в цялото Обединено кралство - са с Нейно Величество кралицата и нейното семейство в този момент."

Говорителят на Камарата на общините сър Линдзи Хойл също изпрати най-добри пожелания на кралицата, като прекъсна днешния дебат за енергетиката в парламента.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви: "Всички ние се чувстваме дълбоко обезпокоени от съобщенията за здравословното състояние на Нейно Величество. Моите мисли и пожелания са с кралицата и цялото кралско семейство в този момент“.

Кентърбърийският архиепископ, глава на Англиканската църква, заяви, че "молитвите на нацията" са с кралицата. „Моите молитви, както и молитвите на хората от цялата Англиканска църква и от цялата нация, са с Нейно Величество кралицата днес“, написа Джъстин Уелби в Туитър.

Вчера кралицата беше принудена да отложи в последния момент заседание на Тайния съвет на лекарите. След натоварения ден във вторник, в който тя посрещна Борис Джонсън и Лиз Тръс в Балморал, както и пое други леки задължения, тя получи нареждане да си почине.

През октомври миналата година кралицата тайно прекара една нощ в болница, където ѝ бяха направени изследвания, а след това лекарите ѝ наредиха да почива през следващите три месеца, като пропусна службата на Неделята на възпоменанието в Лондон и преговорите в Коп26 за изменението на климата в Глазгоу. По настояване на лекарите кралицата временно отказа да пътува на дълги разстояния и започна да се появява на обществени места с бастун. През юли Елизабет II отмени планираното си присъствие на церемонията по откриването на Игрите на Британската общност в Бирмингам, а миналата седмица пропусна традиционните игри на планинците в Бремор в североизточната част на Шотландия.

Кралицата, която загуби принц Филип - 93-годишния си съпруг - през април миналата година, след това се зарази с COVID-19 през февруари и страдаше от леки симптоми, подобни на настинка, заяви, че вирусът я е оставил "много уморена и изтощена".