Кралица Елизабет Втора е под медицинско наблюдение в шотландската си резиденция Балморал, съобщиха от Бъкингамския дворец в официалния си профил в Инстаграм

„След допълнителна оценка тази сутрин лекарите на кралицата са загрижени за здравето на Нейно Величество и препоръчаха тя да остане под медицинско наблюдение“, се казва в изявлението. 

"Кралицата се чувства комфортно и остава в Балморал", допълват още от двореца.
Семейството ѝ е информирано, съобщава BBC. И допълва, че британският принц Чарлз, съпругата му - Камила и принц Уилям са отишли в Балморал. Към замъка пътуват принц Андрю, принц Едуард и съпругата му Софи. Принцеса Ан също е в Шотландия.

Всички деца на кралицата са в или пътуват към Балморал, уточнява кралският кореспондент на BBC Джони Даймънд.

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл ще отпътуват към Шотландия, заяви говорител на двойката. 

"В разрез с традицията, церемонията по назначаването на новия премиер на Великобритания Лиз Тръс се проведе в Балмоар, а не в Лондон", допълва Дойче Веле

От своя страна Лиз Тръс изрази загриженост за здравословното състояние на кралица Елизабет Втора в Twitter.

Тя написа: "Цялата страна е силно разтревожена от новините от Бъкингамския дворец този обяд. Моите мисли, както и мислите на хората в Обединеното кралство, са с Нейно Величество кралицата и нейното семейство в този момент".  Архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби също изрази загрижеността си за кралицата. В профила си в Туитър той написа:

"Моите молитви и молитвите на хората в Обединеното кралство са с Нейно Величество днес. Нека Божието присъствие укрепва и утешава Нейно Величество, нейното семейство и тези, които се грижат за нея в Балморал". "Такава степен на сериозност не сме виждали досега. Самият факт, че изявлението е издадено, когато дворецът е толкова резервиран да прави коментари за здравето на кралицата, говори достатъчно. Фактът, че семейството се събира в Балморал, е показател за сериозността на ситуацията", пишат от BBC.

По-рано през деня стана ясно, че Кралица Елизабет II е отложила заседание на консултативния си Таен съвет в сряда, след като лекарите я посъветвали да си почине.

Още преди да се зарази с COVID-19, кралица Елизабет Втора значително облекчи графика си, след като през октомври миналата година прекара една нощ в болница. Причината за хоспитализацията ѝ така и не беше разкрита. От октомври 96-годишният монарх има здравословни проблеми, които я затрудняват в ходенето и стоенето. 

По времето на властването на Елизабет Втора са се сменили 15 британски премиери и 14 американски президенти. Берлинската стена бе построена и после падна. Великобритания се присъедини и после напусна Европейския съюз. А едно време мощната Британска империя се разпадна и бе заменена от Общността на нациите, обединяваща 54 страни. Именно тази организация се смята за най-голямото постижение на Елизабет Втора. Неотлъчно до Елизабет през цялото това време беше и нейният съпруг - принц Филип, който почина на 99 години през 2021 г. Двамата имат 4 деца, 8 внуци и 12 правнуци.
The Royal Family/twitter, BBC, Deutsche Welle, БГНЕС