Кралица Елизабет II отложи заседание на консултативния си Таен съвет, след като лекарите я посъветваха да си почине, съобщи Бъкингамският дворец в сряда. Това се случи ден, след като тя назначи Лиз Тръс за нов премиер на Великобритания.

„След цял ден вчера Нейно Величество прие съвета на лекарите да си почине този следобед“, се казва в изявление на двореца. „Това означава, че срещата на Тайния съвет, която трябваше да се състои тази вечер, ще бъде отложена“. 96-годишната кралица, която в момента е в традиционната си лятна резиденция в Балморал в Шотландските планини, е преследван от проблеми с ходенето и стоенето от миналата година, което я принуди да отмени поредица от публични ангажименти. Страховете от избухване на това, което кралските служители наричат „епизодични проблеми с движението“, ѝ попречиха да се върне в Лондон, за да приеме оставката на напускащия лидер Борис Джонсън и да назначи Тръс във вторник.

Конституционната церемония по "целуване на ръка" обикновено се провежда в Бъкингамския дворец в Лондон. Сега тя за пръв се път проведе извън Лондон от 1952 г., когато Уинстън Чърчил се срещна с новата кралица на летище Хийтроу след смъртта на баща ѝ Джордж VI. Срещите на Тайния съвет, вид кралски консултативен орган, датиращ от стотици години и включващ стотици членове, включително религиозни и политически водачи, обикновено се провеждат ежемесечно. Планираното за сряда виртуално събитие щеше да покаже как Тръс полага клетва, заедно с министри от кабинета.

Миналата седмица най-дълго управлявалият британски монарх пропусна спортното събитието Highland Games, традиционно връхна точка на нейната ваканция в Шотландия. Последните анулирания на събития с нейно участие съживят опасенията за здравето на Елизабет Втора. Тя намали обществените ангажименти от миналия октомври след непланиран престой в болница заради неразкрито заболяване. Тя също беше засегната от пристъп на COVID-19 по-рано тази година, който според нея я е направил „изтощена“.
БГНЕС, АФП