/ ThinkStock/Getty Images
Британската благотворителна организация "Клуб на президентите" заяви, че ще се саморазпусне и повече няма да организира събития за набиране на пари. Това става след съобщението на в. "Файненшъл таймс", че жени, наети като обслужващ персонал за галавечеря миналата седмица, на която присъствали само мъже, са били опипвани и подлагани на тормоз, предаде Ройтерс.
 
"Членовете на настоятелството решиха "Клубът на президентите" повече да не организира като домакин събития за набиране на пари. Остатъкът от вече набраните средства ще бъде разпределен по целесъобразен начин сред благотворителни организации за подпомагане на деца и след това дейността ще бъде прекратена", заяви организацията.
 
Масови демонстрации в Европа и САЩ в защита правата на жените

"Над 300 богати бизнесмени с голяма радост са отишли на подобно събитие, показващо каква прогнила и сексистка култура съществува все още и как тя намира почва сред определени кръгове от деловата общност", каза Джо Суинсън, заместник-лидер на опозиционната Либералдемократическа партия, цитирана от ДПА.
 
В изказването, което тя направи в парламента, Суинсън заяви, че "съществуващ реално проблем в обществото" е бил осветлен в резултат на превъзходна журналистика. "Някои мъже, особено богатите и влиятелните, си мислят, че жените им принадлежат по право; смятат телата им за играчки и мислят, че развратното опипване на жени е допустимо поведение", заяви Суинсън.

Деньов и компания: Феминизъм приема образа на омраза към мъжете и сексуалността
 

ThinkStock/Getty Images


Депутатът от Лейбъристката партия Джес Филипс каза, че организаторите са позволили жените да "да бъдат купени като стръв".
 
"Това е напълно неприемливо", заяви тя и изрази безпокойство, че на вечерята е присъствал Надхим Захави, депутат от Консервативната партия. Самият той написа в Туитър, че останал на събитието съвсем малко и "категорично осъжда това поведение". "Това съобщение (на "Файненшъл таймс") е наистина шокиращо", посочи той. "Никога повече няма да отида на церемония, организирана само за мъже."
БТА