/ БГНЕС
Стотици хора излязоха по улиците в няколко европейски градове вчера, за да защитят правата на жените и да протестират срещу американския президент Доналд Тръмп, дошъл на власт преди година, предаде Франс прес.
 
В Лондон неколкостотин души се събраха срещу сградата на британското правителство на Даунинг стрийт, за да изразят негодуванието си от сексуалните посегателства, насилието и дискриминацията, на които са обект жените.

Хиляди на протести в САЩ година след влизането на Тръмп в Белия дом (ВИДЕО)

протести
БГНЕС

"Дойдох днес тук, за да кажа: стига на насилието срещу жените и момичета по света", заяви 29-годишна участничка в лондонския "Поход на жените".
 
"Работя с жени, които са жертви на домашно насилие, на сексуално насилие, извършено от мъже, и не искам повече да се случват такива неща", допълни младата демонстрантка.

протести
БГНЕС


Тръмп ще се кандидатира за втори мандат, заяви говорителят му

В Берлин защитниците на правата на жените се събраха пред Бранденбургската врата, близо до посолството на САЩ. При минусови температури демонстрантите преминаха през правителствения квартал, носейки плакати, на които на английски бе написано "Не се поддавайте", "Вдигнете се, обединете се и се борете".
 
В Париж стотина души се събраха под дъжда на площад "Трокадеро". Демонстрантките носеха плакат, на който можеше да се прочете: "Още сме феминистки!". Редом с тях вървяха и противници на обитателя на Белия дом с плакати, призоваващи за свалянето му.
 
В Мадрид близо 200 души, повечето жени, се събраха на площад "Изабела Втора" в центъра на испанската столица. Те скандираха лозунги срещу американския президент и призоваваха за глобална феминистка "революция".

Протест пред Пентагона срещу сексуалните посегателства във въоръжените сили

протести
БГНЕС

Демонстрациите в защита на правата на жените и против Тръмп се възобновиха вчера за втори пореден ден, с шествие в Лас Вегас, целящо да мобилизира участниците за следващите избори. "Ние имаме властта да променим политиката и да направим така, че всеки избран представител да работи за нас", заяви Тамика Малъри, една от организаторките на "Похода на жените" в Лас Вегас.

Тръмп за обвиненията на жени срещу него: лъжливи, скалъпени истории
 
В събота стотици хиляди хора, сред които актрисите Упи Голдбърг в Ню Йорк и Натали Портман в Лос Анджелис, участваха в "Походи на жените" срещу президента Доналд Тръмп, година след предишните подобни демонстрации. Подобни прояви имаше също във Вашингтон, Денвър, Бостън и други американски градове.
БТА