/ ThinkStock/Getty Images
Около 30 жени от американските въоръжени сили и бивши военни протестираха пред Пентагона въпреки студа, за да привлекат вниманието върху проблемите със сексуалните посегателства и сексуалния тормоз в армията, предаде Франс прес.
 
Протестиращите разкритикуваха политиката на отричане, че подобно нещо се случва във въоръжените сили и казаха, че там цари атмосфера, която не подтиква жертвите на подобни посегателства да разобличават насилниците си.

Времето изтече: Звезди в защита на жените от сексуални посегателства
 
Данните на Пентагона показват, че от пет години насам са подадени сигнали за 20 000 случая на сексуална агресия във въоръжените сили. Много от жертвите обаче не споделят за посегателството над тях и вероятно случаите са много повече, се казва в доклад на Пентагона, публикуван неотдавна, в който се допълва, че жертвите, разобличили насилниците си, после стават обект на репресии.
 
Демонстрантките пред Пентагона, които казаха, че са част от движението "Аз също", изразиха, подкрепа за проект на закон на сенаторката от демократическата партия Кирстен Джилибранд, който ще улеснява разкриването на агресии във въоръжените сили.

Събитията, белязали 2017 година
 
"Пентагонът насърчава разобличаването на сексуални агресии, така че да се позволи на жертвите да получат необходимите грижи и от техните насилници да бъдат потърсени сметки", каза Гари Рос, говорител на Пентагона. Той допълни, че неговото ведомство осъзнава, че трябва да изиграе важна роля в националния дебат за сексуалните посегателства и сексуалния тормоз.

Тръмп за обвиненията на жени срещу него: лъжливи, скалъпени истории
 
"Поемаме ангажимента да споделим нашите успехи и предизвикателствата, пред които сме изправени в тази насока, с надеждата, че онова, което ще научим, може да е от полза на обществото като цяло", допълни говорителят.
БТА